top of page

הקואליציה בעד או נגד ועדת חקירה ממלכתית? תלוי אם הם בשלטון

  • תמונת הסופר/ת: Omri Du-nour
    Omri Du-nour
  • 7 בינו׳
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 11 בינו׳


מדוע חברי הקואליציה והממשלה חוזרים בשבועות ובחודשים האחרונים שוב ושוב על הטענה כי אסור להקים ועדת חקירה ממלכתית לטבח ומחדל ה-7.10? וכיצד זה מסתדר עם העובדה כי חלקם אמרו בדיוק את ההיפך רק לפני מספר חודשים - בעודם חברים באותה ממשלה שאחראית למחדל, וכמובן גם אם אותה דרישה בדיוק להקמת וועדת חקירה ממלכתית על דברים פחותים בהרבה (כגון: פרשת הרוגלות) כאשר הם היו באופוזיציה.


סוגיית החקירה של אירועי טבח 7 באוקטובר, המחדל העצום שקדם לו וכל שאר אירועי המלחמה שמתחוללת מאז נמצאת תחת מחלוקת גדולה כבר חודשים ארוכים. נתניהו ואנשיו מתנגדים לקריאות להקים ועדה ממלכתית, בעיקר בשל העובדה שאת חברי הוועדה הזו ממנה נשיא בית המשפט העליון – תפקיד שממלא המקום שלו כיום הוא השופט יצחק עמית, שנחשב למתנגד למהלכי ההפיכה המשטרית ולכן לא מעוניין שזה יתמנה לתפקיד החשוב, שעשוי להשפיע גם על הרכב הוועדה. ן גם לא קיבל את המינוי לנשיא בית המשפט העליון.

יש המוטרדים מכך שוועדות חקירה ממלכתיות עשויות להיות מנוצלות לצורכי פוליטיקה וכתעמולה. האשמה היא שוועדות כאלה עלולות לפגוע באמון הציבור במערכת המשפט ובמוסדות השלטון, כאשר האופוזיציה או קבוצות פוליטיות יראו בהן ניסיון לתקוף את הממשלה או את ראשיה. זו גם הטענה הרשמית מצד נתניהו והליכוד, כפי שהיא מוצגת בתקשורת. הבעיה היא שבפועל, הממשלה מקדמת בדיוק את אותו הדבר: הקמה של ועדת בדיקה פוליטית לחלוטין, שתהיה בשליטה של הממשלה והכנסת. לכן, הטענה כנגד הקמה של ועדה ממלכתית מתוך חשש לפוליטיזציה וחוסר אובייקטיביות היא אולי הגיונית כשלעצמה (גם אם לא מוצדקת), אך פשוט לא עולה בקנה אחד עם המהלכים שנתניהו והממשלה עצמה מקדמים בפועל. יתרה מזאת, נתניהו עצמו תמך בהקמה של ועדות חקירה ממלכתיות כשזה נגע לממשלות אחרות, בטענה כי רק ועדה ממלכתית יכולה לפעול באופן עצמאי.


הסרטון המצורף מציג את העובדות הפשוטות: הטיעונים בעד ונגד הקמה של ועדת חקירה ממלכתית קשורים לפוזיציה של חברי הממשלה והרצון לשמור על סביבת נתניהו חפה מהאפשרות של חקירה על אחריותו למחדל, כדי שלא תעלה לדיון סוגיות שונות הקשורות להתנהלותו בשנים, בחודשים ובשבועות לפני הטבח וכל מה שקשור בכך (ההתעקשות לממן את חמאס, התעלמויות מהתראות קונקרטיות של מערכת הביטחון על הנזק של ההפיכה המשטרית לכשירות הצבא והמוכנות שלו ועוד).


למעשה, אותה התנגדות, כפי שמכונת הרעל והנדסת התודעה משווקת כ-'כדרישה לחקר האמת', היא עוד דרך בה הממשלה רוצים לקדם את ההפיכה המשטרית באמצעות השחרת דמותו של בית המשפט העליון, הטלת ספק בלגיטימציה וביושרה שלו והצגת כל מי שמטיל ביקורת ברורה כלפי הממשלה והעומד בראשה כ-'קושרי קשר' שפועלים ממניעים 'פוליטיים' בלבד, וכך גם להצדיק את המשך הפגיעה בדמוקרטיה והחלשת שומרי הסף.


Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação

נוצר ע"י עמרי די-נור omridunour@gmail.com | כל הזכויות שמורות

ייעוץ מקצועי: ד"ר נדב דפני

צילומי מקור: בן כהן

bottom of page