חשבתם שההפיכה המשטרית ירדה מהפרק? תחשבו שוב! דורית בייניש, נשיאת בית המשפט העליון לשעבר
- Omri Du-nour
- 5 בינו׳
- זמן קריאה 2 דקות
בשבועות האחרונים אנו עדים לחידוש ניסיונות ההפיכה המשטרית ביתר שאת - עם כמעט 100 הצעות חוק המונחות על שולחן הכנסת וחלקן כבר נמצאות בשלבי חקיקה שונים. למעשה, מהלכים אלו לא באמת פסקו גם לאחר ה-7.10, בחסות המלחמה והעיסוק במפונים, בחטופים וכ'ו.
דורית ביניש, האישה הראשונה שכיהנה כנשיאת בית המשפט העליון וכפרקליטת המדינה מסבירה בסרטון זה את החשיבות בשמירה על ביהמ"ש עצמאי, דווקא בתקופה הקשה שישראל עוברת ואיך במדינה כמו ישראל, בה אין חוקה, בית המשפט הוא האיזונים והבלמים היחידים כמעט לשלטון. יש לציין כי סרטון זה פורסם לפני 8 חודשים, ורלבנטי במיוחד גם כיום.
ברור לכולם כי תקופה קשה מאין כמוה עוברת על ישראל. ראשיתה בטלטלה מבית לפני למעלה משנה, שתכליתה הייתה תוכנית הממשלה לערער את יסודות המשטר שהיה קיים כאן כמשטר דמוקרטי-ליברלי מאז קום המדינה. עם כינונה פרסה הממשלה תוכנית שנועדה להחליש את המערכת השיפוטית, להחליש את הבקרה ולרכז בידיה באופן בלתי מאוזן את השליטה בשיטה כולה, במשטר, הן בכנסת שהיא ממילא בידי הרשות המבצעת, בידי הממשלה, מכוח השיטה הקואליציונית, והן בבית המשפט, שהוא במציאות שלנו, במדינה נטולת חוקה, המנגנון היחיד שיכול או נועד ליצור את הבקרה והאיזון הנדרשים בכל משטר דמוקרטי.
גם בימים קשים אלה של המאבק של ישראל באויב קשה, בזירה בינלאומית שאיננה אוהדת את ערך המלחמה של ישראל ומאלצת אותנו להגן על צדקת דרכנו, עוסקת הממשלה בהגשמת התוכנית לשינוי המשטר. לטענת בייניש, הדבר בא לידי ביטוי באופן שבו נראה כיום השירות הציבורי: טרם מהלך ההפיכה, זכינו בשירות ציבורי מקצועי, בלתי תלוי ולא פוליטי. בפועל, השירות הציבורי חוסל ונפגע בצורה בלתי רגילה. במקום למנות אנשי מקצוע בכל התחומים שזקוקים כיום לחיזוק: בחינוך, בבריאות, במדע, וכ'ו בכל תחום ממנה הממשלה היום, מנסה למנות מינויים שהם פוליטיים - וזאת השאיפה גם בזירה המשפטית.
תנאי בסיסי לקיומה של שיטה דמוקרטית הוא בית משפט עצמאי - בית משפט שאיננו פוליטי ושאיננו תלוי בגורמים פוליטיים. כזה בית המשפט שלנו, ועל כך הייתה גאוותנו כל השנים. במאפיין הזה מבקשת הממשלה לפגוע באמצעות מינוי שופטים בעלי עניין פוליטי ומגמות פוליטיות, ולמעשה מדובר בפגיעה החמורה ביותר במשטר שקם כאן.
עצמאות מקצועית היא היסוד לשמירה על זכויות אדם, על הפרדת רשויות, על בקרה על רשויות הממשל והממשלה מעוניינת להחליש את האיזון הזה ששמרנו עליו תמיד, להחליש את הבקרה על הממשל, לצמצם סמכויות בית משפט ולהגביר את כוחה לשלוט בכל תחום ובכל שדה - ובכך לגרום נזק אדיר למשטר.
בייניש מציינת רבים עדיין אומרים שהם תומכים ברפורמה המשפטית, אך לגמרי ברור כי אלה שאומרים זאת לא מבינים במה זה כרוך, אינם יודעים שהרפורמה בעצם אינה משפטית כלל (ומערכת המשפט איננה מטרתה), לא נבדקו צרכיה הממשיים מערכת המשפט, לא נעשתה פעולה שתכליתה לבדוק מה ניתן ומה צריך לתקן מבחינה משפטית ואיך אפשר לשפר ולייעל את המערכת. כל הדברים הללו בכלל לא עמדו בבדיקה רצינית, חוקתית ומשפטית כנדרש, מאחר והמגמה היא לחזק את השלטון, החזק ממילא והבלתי מבוקר. זאת הכוונה של המערכת המבצעת, הרשות המבצעת והכנסת הנשלטת על ידה.
בייניש מסכמת ואומרת כי גם בימים אלה, כשאנחנו בעיצומו של מאבק קשה לחיים, לכלכלה ולמצבם של אזרחי ישראל, אסור לשכוח שבלי הכלי המרכזי של משטר דמוקרטי ובית משפט עצמאי לא נוכל לקיים את השאיפות והמטרות הללו.
1111
Comments