״שׁוק בצלאל״ | כיצד סמוטריץ' מרסק את המשק הישראלי?
- Omri Du-nour
- 26 בנוב׳ 2024
- זמן קריאה 2 דקות
כיצד סמוטריץ' מרסק את הכלכלה הישראלית? בחלק 1 של סרטון זה (המופיע לעיל) מספר סמי פרץ, עורך כלכלי בכיר וממייסדי The Marker, על ההשלכות הכלכליות האיומות שצפויות לנו ע״י ממשלה סקטוריאלית חסרת יכולת. אבל דווקא בימים כאלה, שווה להתעמק בביצועים של אדם אחד: בצלאל סמוטריץ׳ - שר אוצר חסר יכולת, אבל מלא בתחושת מסוגלות ובטחון עצמי מופרז שמסכן את כיס של כל אחד ואחת מאיתנו. אלו הסכנות של כלכלה שמנוהלת ע״י שר קיצוני משיחי.
לטענת פרץ, סמוטריץ' כאדם נטול אידיאולוגיה היה יכול להבין את התמונה הכלכלית ולפעול ביחס אליה באופן הגיוני, אך בפועל הוא זה שנותן את הטון בקואליציה ואת המדיניות של הממשלה ביחס ליהודה ושומרון, ובמקביל משתמש בקופה הציבורית מול מערכת הביטחון כדי להשיג את ההישגים הפוליטיים-אידיאולוגיים שלו בשטחים. הוא לא נמצא בממשלה ובמשרד האוצר כי הוא דואג לכלכלה, אלא רק לענייני ביטחון. יתרה מכך, בכירי האוצר מתייחסים אליו כאדם יהיר, מנותק וחסר כל הקשבה לאנשי המקצוע. התנהגות כזו במשרד כה רגיש ומשמעותי לאזרחי המדינה, במיוחד בזמן מלחמה, תגרום (וגורמת) לנזק חסר תקדים - שאת מחירו כולנו נצטרך לשלם בכיס למשך שנים. לדוגמא, נושא דירוג האשראי.
הורדת דירוג האשראי משמעותה שהערכת הגורמים שמספקים את הדירוג (כגון בנקים, חברות אשראי או גופים פיננסיים) לגבי יכולתך להחזיר הלוואות או חובות ירדה. דירוג האשראי הוא למעשה אינדיקציה לסיכון הפיננסי שמייצג הלקוח עבור המלווה או הגוף הפיננסי. כשדירוג האשראי יורד, זה עשוי להשפיע על מספר תחומים, הנוגעים לכיס של כולנו: ריביות גבוהות יותר על הלוואות ואשראי, קושי בהשגתם לצרכים אישים או מקצועיים (חינוך, דיור, בריאות או הוצאות שוטפות), הגבלות על כרטיסי אשראי, תנאים פחות טובים מול חברות ביטוח ועוד. את כל אלו היה ניתן למנוע בהתנהלות של שר אוצר אחר, שבאמת אכפת לו מהכלכלה ומהאזרח הקטן. עם סמוטריץ' זה פשוט לא המצב.
Comments